Must är en läskedryck som knappast behöver en närmare presentation. Vårt koncentrat är tillverkat av Roberts i Örebro, vilket borgar för en klassisk smak du säkert känner igen.
Koncentratet innehåller socker, syror, aromer och konserveringsmedel och det som återstår att göra är att späda med vatten, kolsyresätta och servera drycken väl kyld. Det är även möjligt att blanda ut koncentratet med redan kolsyrat vatten.
Mängden är avpassad för att vara lagom till ett Corneliusfat eller flera mini kegs. Efter kolsyresättning kan du servera din must ur tappkran eller tappa upp på flaskor, men precis som med öl skummar det en del om must.
Dosering: 1 del koncentrat till 7 delar vatten.
2,4 liter koncentrat ger ca 19 liter färdig dryck.
Instruktion: Skaka om förpackningen väl. Häll koncentratet i ett väl rengjort corneliusfat eller fördela det på flera mindre fat. Värm ca 2,5 liter vatten till ca 60 °C och använd det vattnet till att skölja ut det sista av koncentratet ur förpackningen. Fyll upp med ca 14 liter vatten. Stäng fatet och skaka om det så innehållet blandas.
Kolsyresätt till ca 3 volymer CO2 eller efter tycke och smak. Det kan krävas ett högre kolsyretryck än jämfört med öl, då en sodas viskositet ofta är högre. Servera drycken väl kyld.
Ingredienser: Socker, vatten, färg (sockerkulör E150c), naturlig humle- och maltarom (av korn), citronsyra, aromämnen, konserveringsmedel (E211, E202)
Förvaras mörkt och svalt (ca 5 °C till 15 °C)